Αναψυκτικά Καλότση

Η ιστορία της εταιρίας μας ξεκινάει το 1938 με ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Καλότση, πρόσφυγα Ανατολικής Ρωμυλίας, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη ατομική επιχείρηση παραγωγής αναψυκτικών και πάγου στο Νομό Ημαθίας.

 Η παραγωγή των προϊόντων γινόταν με παραδοσιακή χειροκίνητη μηχανή, τάπωνε τα μπουκάλια με γκάζα (μπίλια),από όπου πήρε και την ονομασία της η γκαζόζα, τα συσκεύαζε σε ξύλινα κιβώτια, τα τοποθετούσε σε ντάνες και τέλος τα διακινούσε με κάρο στην τοπική αγορά. Σύντομα κατάλαβε ότι για την προώθηση των αναψυκτικών βασικός παράγοντας ήταν η ψύξη. Έτσι δημιούργησε το πρώτο παγοποιείο, χωρητικότητας 100 κολώνες πάγου ανά ώρα, αφενός για τα προϊόντα του και αφετέρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έπρεπε να συντηρούν όλα τα ευπαθή προϊόντα μέσα στις γνωστές παγωνιέρες της εποχής εκείνης λόγω του ότι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη συνέχεια, λόγω αυξημένης ζήτησης απέκτησε ένα μεγαλύτερο μηχάνημα χωρητικότητας 300 κολώνες πάγου και μερικά χρόνια αργότερα επέκτεινε τη μονάδα παραγωγής στις 500 κολόνες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Το εργοστάσιο πάγου σταμάτησε όταν πλέον ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά την υποχρεωτική παύση, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επανέκαμψε δυναμικά διατηρώντας αναλλοίωτη γεύση και ποιότητα. Η γκαζόζα Καλότση ήταν το πρώτο αναψυκτικό που κυκλοφόρησε στην περιοχή του Ρουμλουκίου παρά τις δυσκολίες προώθησης του προϊόντος εκείνη την εποχή. Συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου διακρίθηκε με τρία χρυσά βραβεία ποιότητας  και γεύσης. Η εταιρία συνέχισε την παράδοση της στα αναψυκτικά μέχρι και σήμερα από γενιά σε γενιά.

Συνεχιστής της εταιρείας μας το 1968 ήταν ο Αθανάσιος Καλοτσης ο οποίος ως δεύτερη γενιά ανέλαβε επάξια την οικογενειακή επιχείρηση και κατάφερε να την επεκτείνει σε γενική εμπορία ποτών και χυμών, στην περιοχή της Αλεξάνδρειας αλλά και στους γύρω νομούς κατάφερε δυναμικό άλμα στις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής. Με τον καιρό ανέβασε σε πωλήσεις την εταιρεία, έφερε νέα προϊόντα και με την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου του Χρυσούλας Καλοτση κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη προμηθευτών και καταναλωτών. Η Χρυσούλα Καλοτση στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια το ‘’ δεξί του χέρι’’ συμβάλλοντας ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση. Η βοήθεια της όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην οικογενειακή επιχείρηση όσο και στην οικογένεια Καλοτση είναι σημαντική και πολύτιμη. Από το 2014, την επιχείρηση συνεχίζει ο υιός τους Κωνσταντίνος Καλοτσης ο οποίος κατάφερε να αναπτύξει το δίκτυο διανομής προϊόντων, να ξεκινήσει τις εξαγωγές για την εταιρεία και να φέρει στην αγορά νέα προϊόντα.  Με νέες ιδέες, όραμα και μεράκι συνεχίζει επάξια την ανάπτυξη της επιχείρησης, θέτοντας και πετυχαινοντας νέους στόχους.